> Retour <

Les conférences Chevreul

Titres et articles



2011

Nicolas BAZAN 

Omega 3 fatty acids, neurotransmission and energy metabolism in the brain. A possible role in maintaining brain functions during aging ?
Phlippe GUESNET

 
2010
Michel LAGARDE

Charlotte JACOBSEN 

2009

Albert DIJKSTRA

César KAPSEU

 
2008
Michel OLLIVON (à titre posthume)

Etienne DEFFENSE 

2007

Frédéric CARRIÈRE

2007
Regulation by diet and liver of brain metabolism of nutritionally essential polyunsaturated fatty acids
Stanley RAPOPORT

2006
La lipochimie et le carbone renouvelable : une opportunité pour l’agro-industrie
Antoine GASET

2005
Les membranes en lipotransformation : bilan, résultats, perspectives
Michel PARMENTIER

2004
Voies inhabituelles de synthèse de composés oléophiles à partir des substrats végétaux solides (graines oléoprotéagineuses), liquides (huiles végétales et dérivés, glycérol) pour l’industrie chimique
Zéphirin MOULOUNGUI-Inra-Ensiacet

Recent developments, new trends in seed crushing and oil refining
Katalin KÖVARI-Bunge

2000
Development of a biodiesel activity
Georges VERMEERSCH-Onidol

Chlorophyll-derived fatty acids regulate expression of lipid metabolizing enzymes in liver - a nutritional opportunity
Friedrich SPENER-DGF

1999
Les lipides dans notre alimentation : comment leur accorder une juste place sans les diaboliser ni les encenser
Gérard PASCAL-Inra

Nutrition research : the industrial approach
Onno KORVER-Unilever

1998
Conférence Chevreul : évolution des critères de qualité des huiles d’olive vierges. Perspectives
François MORDRET-Iterg

The worldwide economic importance of olive oil
Fausto LUCHETTI-COI

1997
Réactions chimiques induites par la friture
Jean GRAILLE-Cirad

Formation, analysis of high molecular weight compounds in frying fats and oils
Carmen DOBARGANES-Instituto de la Grasa

1996
Recent developments in the analysis of food lipids and other lipids

Kurt AITZETMULLER, Institute for Chemistry and Physics of Lipids, Münster, Germany.

Lipides du muscle et qualité de la viande. Phospholipides et flaveur
Gilles GANDEMER-Inra

1993
Quelques mécanismes d’action des surfactants
Pierre-Gilles DE GENNES-Directeur de l’ESCPI